Da li dijeta utječe na menstrualni ciklus?

Menstrualni ciklus ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući hormonalni status, težinu, tjelesnu aktivnost i stres. Svaka promjena ovih čimbenika može dovesti do nepravilnosti u ciklusima.

Prehrana je jedna od najpopularnijih tema kada su u pitanju zdravlje i fitness. Međutim, mnogi se pitaju može li promjena prehrane utjecati na ženski ciklus? Do drastičnih promjena u prehrani često dolazi kada se žene žele brzo riješiti viška kilograma, pribjegavajući rigoroznim dijetama i snažnim treninzima, što može dovesti do promjena u menstrualnim ciklusima.

Ako drastično smanjite unos kalorija i započnete restriktivnu dijetu, to može utjecati na vaš menstrualni ciklus. Kao i nedostatak određenih nutrijenata, poput željeza, cinka ili vitamina B12.

Tijekom restriktivnih dijeta ili dijeta koje se baziraju samo na proteinima, tijelo doživljava jak stres jer se ne može tom brzinom prilagoditi promjenama, a tada često dolazi do kašnjenja, ali i višemjesečnog potpunog gubitka ciklusa. To razdoblje može biti dugo ako se restriktivna i/ili proteinska dijeta kombinira s jakim treningom. Tada tijelu treba puno više vremena da se prilagodi promjenama.

Kada je riječ o dijetama, one mogu na različite načine utjecati na menstrualni ciklus, ovisno o kojoj se dijeti radi. Na primjer, niskokalorična dijeta ili dijeta koja isključuje masnoće može dovesti do niske razine estrogena, što može značajno utjecati na menstrualni ciklus i izazvati razne probleme kod žena. Jedna od posljedica može biti neredovit menstrualni ciklus, što znači da će ciklus biti dulji, kraći ili da uopće neće biti menstruacije – također može uzrokovati i smanjenje količine krvarenja tijekom menstruacije.

Druga posljedica može biti smanjena plodnost, jer estrogen ima važnu ulogu u procesu ovulacije i održavanju zdravlja maternice.

Osim toga, niske razine estrogena mogu dovesti do različitih simptoma, poput suhoće vagine, smanjenog seksualnog nagona, vaginalne iritacije, nesanice, lupanja srca, valunga, promjena raspoloženja i povećanog rizika od osteoporoze.

S druge strane, prehrana bogata vlaknima koja uključuje puno voća i povrća može pomoći u održavanju zdrave razine estrogena i smanjiti rizik od hormonalne neravnoteže. Također, prehrana bogata željezom može pomoći u sprječavanju anemije, koja je čest uzrok neredovitih ciklusa.

Neke se namirnice smatraju korisnima za regulaciju menstrualnog ciklusa.

  1. Hrana bogata vlaknima, poput povrća, voća, mahunarki, orašastih plodova, sjemenki i cjelovitih žitarica. Vlakna pomažu u održavanju zdravlja crijeva i smanjuju razinu estrogena u tijelu.

Zanimljivo je da vlakna mogu utjecati na koncentraciju hormona progesterona, estrogena, LH i FSH, zbog čega se vjeruje da žene koje jedu hranu bogatu vlaknima imaju manji rizik od razvoja raka dojke. Ovi hormoni također igraju važnu ulogu u reproduktivnom procesu, pa preveliki unos vlakana može utjecati na ovulaciju, odgoditi ciklus ili ga čak preskočiti. No valja istaknuti kako ovu ideju ne podržavaju svi jer neka istraživanja nisu pronašla nikakvu vezu između konzumacije vlakana i ovulacije, odnosno menstrualnog ciklusa.

  1. Zeleno lisnato povrće: špinat, kelj, blitva i zelena salata.
  2. Omega-3 masne kiseline: riba, lanene i chia sjemenke, orasi.
  3. Namirnice bogate željezom: crveno meso, perad, riba, špinat, leća, grah, bademi i sezam.
  4. Namirnice bogate vitaminom D: masna riba, jaja i mliječni proizvodi.
  5. Namirnice bogate magnezijem: orašasti plodovi, sjemenke, banane i tamna čokolada.
  6. Hrana bogata antioksidansima: bobičasto voće, tamna čokolada, crveno povrće, citrusi i zeleni čaj.
  7. Začinsko bilje: đumbir, cimet, peršin, kurkuma itd.

Pojedine namirnice same po sebi ne mogu u potpunosti regulirati menstrualni ciklus, ali važno je pridržavati se uravnotežene prehrane i zdravog načina života.

Iako su ove promjene u prehrani moguće, ne treba zaboraviti da svako tijelo reagira drugačije. Zato je važno paziti na svoje tijelo i pratiti promjene u menstrualnom ciklusu.

Razmišljanje o zdravoj prehrani i redovitoj umjerenoj tjelovježbi pomaže u održavanju ravnoteže u ciklusu, čak i kada se želite riješiti suvišnih kilograma. U plan prehrane važno je uključiti namirnice koje sadrže sve potrebne minerale i vitamine. Herbafast – dodatak prehrani biljnog podrijetla, može vam višestruko pomoći u zdravom mršavljenju. Herbafast Avantgarde osim ostalih prirodnih sastojaka sadrži i đumbir koji prvenstveno pridonosi vitalnosti organizma. Također, zbog sadržaja vitamina C i magnezija, đumbir može pomoći kontrakciji maternice, što može izazvati menstruaciju.

Herbafast Detox, Herbafast Lady  i Fiber limun ili jagoda su dodaci prehrani biljnog podrijetla koji sadrže piperin i kapsaicin iz paprike, biljke (kopriva, preslica, breza, borovica, paprika), vitamine i minerale te probiotik Saccharomyces boulardii. Ovi pripravci snažno pridonose detoksikaciji organizma, ubrzanju metabolizma, sagorijevanju masti,regulaciji razine inzulina i glukoze. Osim toga, pridonose smanjenju želje za slatkim te se posebno preporučuje osobama koje boluju od inzulinske rezistencije i/ili dijabetesa tipa 2.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Košarica

Kratka obavijest


Poštovani, radi korištenja godišnjih odmora u peridu od 24.07.-12.08. nećemo biti u mogućnosti isporučiti vam naručene proizvode. Narudžbe koje dođu u tom periodu obraditi ćemo i slati u tjednu od 12.08.2024. Hvala vam na razumijevanju. Vaš Herbafast.

This will close in 0 seconds