Dijeta i mentalno zdravlje

Dijeta i mentalno zdravlje

Dijeta i mršavljenje

Brojni su čimbenici koji mogu utjecati na naše psihičko zdravlje, a prehrana i mršavljenje svakako su jedni od njih. Mnogi se odlučuju na dijetu kako bi smršavjeli i poboljšali svoj izgled, ali se pritom pitaju kako će dijeta utjecati na njihovo psihičko zdravlje.

Kada je riječ o mršavljenju, često se fokusiramo samo na unos kalorija i količinu tjelovježbe. Ali, svakako ne smijemo zaboraviti da hrana koju jedemo može imati veliki utjecaj na naše psihičko zdravlje. Konzumacija nekih namirnica može nam pomoći da se osjećamo bolje, dok druge mogu pridonijeti lošem raspoloženju i negativno utjecati na naš um.

Naš um i tijelo su povezani, stoga nas ne treba čuditi da prehrana može utjecati na mentalno zdravlje. Kada ograničimo unos hrane, to može dovesti do raznih psihičkih stanja, uključujući anksioznost, depresiju i poremećaje prehrane.

Učinci dijeta na mentalno zdravlje

Kada se osoba pridržava restriktivne dijete, osobito one koja ograničava unos određenih vrsta hrane, to može dovesti do povećane tjeskobe i depresije. Osjećaj usamljenosti i izoliranosti također je čest. Tada društveni događaji kao što su izlasci i odlasci u restorane postaju izazovni zbog ograničenja u prehrani. Osim toga, postoji opasnost da dijeta može dovesti do opsesivnog razmišljanja o hrani. To može dovesti do poremećaja prehrane kao što su anoreksija i bulimija.

Međutim, dijete nisu nužno loše za mentalno zdravlje. Zapravo, kada se dijeta provodi ispravno, može dovesti do poboljšanog samopouzdanja i samopoštovanja. Kada postignemo svoje prehrambene ciljeve, to može dovesti do osjećaja postignuća i poboljšanog raspoloženja. Također, pridržavanje dijete može nas naučiti zdravijim prehrambenim navikama, koje nam mogu pomoći da se osjećamo bolje fizički i psihički.

Dijeta i utjecaj na raspoloženje

Mršavljenje može utjecati na raspoloženje. Kada gubimo na težini, to može dovesti do raznih mentalnih stanja, uključujući sreću, samopouzdanje i opuštenost. Iako mršavljenje može pozitivno utjecati na naše samopouzdanje i način na koji se osjećamo u vlastitoj koži, činjenica je da dijete i smanjeni unos hrane mogu izazvati stres i tjeskobu. Često se događa da ljudi postanu opsjednuti hranom i brojem kalorija koje unose, a to može negativno utjecati na raspoloženje.

Kada je unos hrane ograničen, tijelo može početi osjećati nedostatak energije, što može dovesti do umora, lošeg raspoloženja i razdražljivosti. Nedostatak hranjivih tvari potrebnih za normalno funkcioniranje mozga može dovesti do gubitka koncentracije i poteškoća u donošenju odluka. Također, restrikcija hrane može dovesti do pretjeranog unosa kofeina, šećera i drugih stimulansa koji mogu izazvati nagle promjene raspoloženja i tjeskobu.

S druge strane, zdrava prehrana i mršavljenje na zdrav način mogu pozitivno utjecati na raspoloženje. Redoviti unos hranjivih tvari može poboljšati raspoloženje i povećati razinu energije. Također, vježbanje i mršavljenje mogu pomoći u smanjenju razine stresa i tjeskobe.

Odabir namirnica kod dijete za dobro raspoloženje

Što se tiče odabira hrane u procesu mršavljenja, postoji nekoliko namirnica koje se ističu po svom pozitivnom utjecaju na mentalno zdravlje.

Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama, poput lososa i oraha, može poboljšati raspoloženje i smanjiti tjeskobu. Namirnice bogate magnezijem poput špinata, bundeve i badema također mogu pomoći u smanjenju stresa i tjeskobe.

Jedna od namirnica koja se smatra dobrom za raspoloženje su orašasti plodovi, poput badema i oraha. Ovi orašasti plodovi su bogati zdravim masnoćama koje su neophodne za zdravlje mozga. Pomažu u održavanju normalne funkcije mozga i smanjuju rizik od depresije i tjeskobe. Osim toga, orašasti plodovi su bogati proteinima i vlaknima koji nam mogu pomoći da se dulje osjećamo siti i zadovoljni.

Tamna čokolada još je jedna namirnica koja se smatra dobrom za raspoloženje. Sadrži flavonoide koji su antioksidansi i pomažu u zaštiti mozga od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Osim toga, tamna čokolada sadrži i malu količinu kofeina, što može poboljšati raspoloženje i povećati budnost.

Dobrom raspoloženju može pridonijeti i voće, posebice jagode i banane. Jagode su bogate antioksidansima koji pomažu u borbi protiv stresa i depresije. Banane sadrže triptofan, aminokiselinu koja pomaže u proizvodnji serotonina, neurotransmitera ključnog za dobro raspoloženje.

Namirnice na “crnoj listi” u dijetama

Kada je riječ o hrani koju treba izbjegavati, prerađena hrana i hrana bogata šećerom može imati negativan utjecaj na mentalno zdravlje. Ove namirnice mogu uzrokovati promjenu šećera u krvi, što može dovesti do promjena raspoloženja i razdražljivosti. Osim toga, prerađena hrana i hrana s visokim udjelom šećera obično ima malo hranjivih tvari i može pridonijeti debljanju i drugim zdravstvenim problemima.

Zdrave navike za dobro raspoloženje

Kada pokušavate smršavjeti, ključno je birati hranu koja će vas zasititi i pomoći da se osjećate dobro, a ne hranu koja će pridonijeti lošem raspoloženju i povećati rizik od depresije i tjeskobe. Osim toga, važno je usredotočiti se na postupne i trajne promjene u prehrani, a ne na drastična ograničenja koja dugoročno mogu biti teško održiva.

Važno je napomenuti da se ne radi samo o konzumaciji „zdrave“ hrane. Dobra prehrana podrazumijeva i uravnoteženu prehranu, koja uključuje i umjerenu količinu ugljikohidrata i proteina. Ugljikohidrati pomažu u oslobađanju serotonina, neurotransmitera koji je povezan sa srećom i zadovoljstvom, dok proteini pomažu u održavanju stabilne razine šećera u krvi i energije tijekom dana.

Kada odlučite smršaviti, možda ćete biti skloni fokusirati se samo na kalorije i zaboraviti važnost kvalitetne hrane. Međutim, kao što smo vidjeli, hrana koju jedete može imati veliki utjecaj na vaše mentalno zdravlje i raspoloženje. Stoga, umjesto da se fokusirate samo na brojanje kalorija, važno je odabrati hranu koja će vam pružiti nutritivne prednosti i pomoći da se osjećate dobro.

Herbafast za više od dobrog izgleda

Na kraju, ključno je da se proces mršavljenja ne bavi samo izgledom tijela, već i cjelokupnim zdravljem i blagostanjem. Pravilan odabir hrane može vam pomoći da se osjećate bolje, povećate razinu energije i smanjite rizik od depresije i tjeskobe. Dakle, umjesto da se usredotočite samo na brojke na vagi, pokušajte se usredotočiti na stvaranje zdravih navika koje će vas podržati na vašem putu do optimalnog zdravlja i blagostanja. U svemu tome može vam pomoći Herbafast koji će vas “naučiti” kako zdravo mršavjeti i pritom se zdravo hraniti, što će pridonijeti i vašem dobrom raspoloženju.

Uz novi Herbafast Health&Beauty promo box za 30 dana poklanjamo personalizirani plan prehrane skrojen baš po vašoj mjeri, a koji uključuje namirnice bogate makronutrijentima, kao i mini Beauty poklon paket. I ne samo da ćete dobro izgledati već ćete biti puni samopouzdanja i dobro raspoloženi. A najbitnije je to što ćete uz Herbafast biti zdravi!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Košarica

Kratka obavijest


Poštovani, radi korištenja godišnjih odmora u peridu od 24.07.-12.08. nećemo biti u mogućnosti isporučiti vam naručene proizvode. Narudžbe koje dođu u tom periodu obraditi ćemo i slati u tjednu od 12.08.2024. Hvala vam na razumijevanju. Vaš Herbafast.

This will close in 0 seconds