Mango – moćan učitelj i alat za mršavljenje!

Mango

Legenda o mangu

Poznata legenda o Buddhi i njegovoj odluci da napusti moćnu poziciju velikog kralja i posveti se samotnjačkom i asketskom načinu života govori o ovom neobičnom voću. Također je i daleki rođak indijskih oraščića i pistacija! Buddha, tada još kralj, šetao je sa svojim dvorjanima kad je naišao na raskošno drvo manga. Kako su bili u žurbi, odlučio se na povratku zasladiti sočnim mangom. Kada se ponovno našao pred istim stablom na putu do dvora, zatekao je sasvim drugačiji prizor. Naime, njegovi proždrljivi službenici koji su uvijek u povorci iza njega, nedugo nakon što je Buddha prvi put prošao pored stabla, nasrnuli su na nesretno stablo, zgnječili ga i polomili mu grane i lišće.

Blizu tog tužnog i ogoljenog drveta, stajalo je još jedno drvo manga sa zdravim i neoštećenim granama i sjajnim listovima. Kada mu je prišao, shvatio je da je to drvo ostalo sačuvano jer nije imalo nijedan plod na sebi.

Buddha se jako rastužio i cijelu noć nije spavao. Naposljetku je shvatio veliku istinu – ukoliko on sam bude kao drugo drvo manga, nepravedni svijet će ga puno manje voljeti i povrjeđivati. Vrlo brzo poslije tog događaja, Buddha je odbacio svjetovni život plemića i počeo je lutati svijetom kao mudrac i pustinjak. Posvuda je propovijedao da je sasvim sigurno da će netko, ako se ne uključi u svijet, biti uistinu neovisan, bez briga i poteškoća. Na pitanje tko ga je naučio sve mudrosti koje posjeduje i dijeli s ljudima, Buddha bi se samo zagonetno nasmiješio i rekao: “Jedno drvo manga.”

Cijenjeno voće na Istoku

Upravo zbog te legende, mango je veoma cijenjeno voće na Istoku. Čak je nacionalno voće Indije i Pakistana, kao i nacionalno drvo Bangladeša.

Ili se mango samo zbog svojih svojstava našao u legendi?

Mango se spominje i u Kini tijekom Kulturne revolucije. Povjesničari su zabilježili jednu, gotovo bizarnu, anegdotu. Veliki Mao je skupini radnika poklonio 40 komada ovog voća u znak zahvalnosti za njihov trud i zalaganje. Prethodnog dana je od pakistanskog ministra vanjskih poslova dobio mango čiji mu se okus nije osobito svidio. Od tog trenutka počinje kult manga među pristašama revolucije. Ide toliko daleko da rijetke primjerke manga čuva u formaldehidu, izrađuje voštane replike i oltare na kojima je stajao kako bi mu se svi posjetitelji klanjali, a čak je i cijela tvornica “sudjelovala” s jednom žličicom vode u kojoj je bio jedan jedini mango skuhan!

Odakle potječe mango?

Mango se prvi put pojavio u Indiji prije više od 5000 godina. Između III i IV vijeka nove ere, sjeme manga se, zahvaljujući putnicima proširilo iz Azije do Srednjeg Istoka, Istočne Afrike i kasnije Južne Amerike.

Drveće manga može živjeti jako dugo, a plodove rađa i poslije 200-300 godina. Poznato je kao „kralj voća“. Mango je bogat vitaminom A, koji je neophodan za zdravlje očiju. Također bogat je i vitaminom C, koji je neophodnan za formiranje kolagena i poboljšanje elastičnosti kože. Njegova visoka kiselost učinila ga je legendarnim lijekom za mnoge bolesti. Ima primjenu od problema s probavom i toplinskih udara, pa sve do obične prehlade.

Najranije ime koje je dato mangu bilo je „Amra-Phal“ u drevnoj Indiji, vladajuća kasta je koristila imena sorti manga da bi dala titule istaknutim ličnostima, . Rana vedska literatura također je spominjala ovo voće pod imenom ‘Rasala’ i ‘Sahakara’. O mangu se pisalo i u dva glavna spisa hinduizma, u Brihadaranyaka Upanishadi i Puranama.

Mango širom svijeta

Zbog izrazito velikog središnjeg sjemena, plod se “oslonio” na ljude da ga prenesu diljem svijeta. Dok su portugalski istraživači donijeli mango u Brazil u 16. stoljeću, Perzijanci su mango prenijeli preko zapadne Azije i posadili sjeme u istočnoj Africi. Mango se u Sjedinjenim Državama nije uzgajao sve do 19. stoljeća. Danas se mango uzgaja na gotovo svim kontinentima. Indija je i dalje najveći proizvođač manga, s 50% svjetske proizvodnje manga. Od svakih deset manga na svijetu, četiri se proizvode u Indiji.

Mnogi bi okus manga opisali kao mješavinu breskve, naranče i ananasa, a njegova svestranost nadahnula je stotine jela u različitim kulturama. U popularnom tradicionalnom peruanskom jelu, cevicheu, koje se sastoji od avokada, čilija u prahu i češnjaka, mango daje oštar okus. Tajlandski sladoled od manga i bosiljka s kokosovim pahuljicama popularan je desert koji se može pronaći diljem Tajlanda tijekom sezone manga. Ostala jela uključuju pikantni umak od manga habanero, tropsku salatu, tortu od mango oraha, suvremenu kraljevsku piletinu, salsu od manga, tamarinda i raka od manga te pastrvu na žaru s porilukom i salatom od manga.

Koliko je mango zdrav?

Hranjiv i ukusan, mango pruža zadovoljstvo i zdravlje na svim razinama. Svojim sočnim tropskim okusom, mango zdravu prehranu čini sjajnim iskustvom. Porcija od 100 g manga sadrži samo 60 kalorija. Stoga se ova veoma ukusna poslastica može konzumirati bez grižnje savjesti.

Mango je izvrstan primjerak superhrane jer je ovo voće bez masti, natrija i kolesterola. Sadrži preko 20 različitih vitamina i minerala. Svega ¾ šalice narezanog manga osigurava 50 % dnevne potrebe vitamina C, 8 % vitamina A i 8 % vitamina B6. Ovi hranljivi sastojci u mangu doprinose imunološkom sustavu vašeg tijela.

Pored toga, ta ista porcija sadrži i 7 % dnevnog preporučenog unosa vlakana. On je i odličan izvor folata, koji pomaže tijelu napraviti crvena krvna zrnca i DNA te podržava zdravu kardiovaskularnu funkciju.

Mango i mršavljenje

Mango krije visok sadržaj beta-karotena. Također je izvor hranjivih tvari u koncentriranom obliku. S obzirom na to da sadrži i određeni postotak vlakana koja smanjuju apetit, mango je odličan izbor ako želite smanjiti unos kalorija u organizam!

Nikada nije kasno promijeniti životne navike i sebi priuštiti tijelo koje će vas ispuniti samopoštovanjem i lakoćom. Uz sjajno zdravlje dolazi i sjajan izgled a samim tim i posebna energija kojom ćete zračiti i privlačiti ljude svojom karizmom. S obzirom na cijenu i dostupnost manga u našim trgovinama, ukusan napitak Herbafast Fiber  vam može biti saveznik u stjecanju dobrih navika, prirodni pripravak s visokim sadržajem dijetalnih vlakana, za osjećaj sitosti.

Kombinacija vlakana dokazano smanjuje tjelesnu težinu i smanjuje apetit i želju za slatkišima. Smanjuje razinu ukupnog kolesterola i LDL kolesterola u krvi. Osobe koje boluju od dijabetesa, a koje su na terapiji inzulinom, mogu koristiti Herbafast Fiber  uz prilagođavanje doze inzulina. Biljna vlakna dovode do uravnoteženja prehrane i reguliranja razine šećera u krvi, pa se može javiti potreba za manjom dozom inzulina. Osobama koje boluju od dijabetesa tipa II i ne uzimaju inzulin, savjetuje se upotreba Herbafast Fiber , jer smanjuje resorpciju šećera, regulira razinu šećera u krvi te dovodi do korekcije tjelesne težine.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Košarica

Kratka obavijest


Poštovani, radi korištenja godišnjih odmora u peridu od 24.07.-12.08. nećemo biti u mogućnosti isporučiti vam naručene proizvode. Narudžbe koje dođu u tom periodu obraditi ćemo i slati u tjednu od 12.08.2024. Hvala vam na razumijevanju. Vaš Herbafast.

This will close in 0 seconds