Utječe li hipoglikemija na kilograme?

Hipoglikemija

Hipoglikemija, odnosno niska razina šećera u krvi najčešće se javlja kod osoba s dijabetesom, osobito ako uzimaju lijekove za snižavanje šećera u krvi, poput dobro poznatog inzulina.

Kada znate da imate nizak šećer u krvi, važno je spriječiti ga ili znati kako njime upravljati, jer nekontrolirani šećer u krvi može imati niz negativnih učinaka na zdravlje – uključujući neželjene promjene tjelesne težine.

Što je hipoglikemija?

Hipoglikemija se javlja kada tijelo nema dovoljno šećera u krvi, odnosno glukoze. Šećer u krvi je glavni izvor energije u tijelu. Nastaje kada želudac razgrađuje ugljikohidrate u hrani. Hormon inzulin pomaže premjestiti glukozu iz krvotoka u stanice, čime se snižava razina šećera u krvi.

Međutim, ako se previše glukoze ukloni iz krvi ili tijelo ne dobije dovoljno ugljikohidrata, šećer u krvi može pasti ispod zdrave razine. Osobe s dijabetesom ili ne proizvode dovoljno inzulina ili ga ne mogu učinkovito iskoristiti. To dovodi do nakupljanja glukoze u krvotoku, što na kraju dovodi do visokog šećera u krvi ili hiperglikemije.

Da bi se to ispravilo, osobe s dijabetesom često moraju uzimati lijekove za snižavanje šećera u krvi, poput gore spomenutog inzulina. Ali ako uzimaju previše lijekova ili ne jedu dovoljno hrane, to također može dovesti do niskog šećera u krvi.

Možda zvuči čudno, ali visoka razina šećera u krvi također može uzrokovati nisku razinu šećera u krvi nekoliko sati kasnije. U ovoj situaciji – zvanoj reaktivna hipoglikemija – tijelo oslobađa previše inzulina dok se pokušava suprotstaviti visokom šećeru u krvi (obično nakon obroka s visokim udjelom ugljikohidrata). Upravo to može uzrokovati nisku razinu šećera u krvi unutar nekoliko sati nakon jela.

Drugi uzroci niske razine šećera u krvi mogu biti preskakanje obroka ili, na primjer , naporno vježbanje bez dovoljnog unosa hrane.

Hipoglikemija i povećanje tjelesne mase

Osobe s hipoglikemijom mogu primijetiti da se debljaju jer konzumiraju hranu za podizanje šećera u krvi. To znači da pacijenti unose više kalorija nego što bi inače.

Glad je jedan od klasičnih simptoma hipoglikemije. To je način na koji tijelo signalizira da mu treba više energije.

Trebali biste znati da se sva neiskorištena glukoza u tijelu pohranjuje kao mast. Konzumiranje više kalorija nego što je potrebno – što nije iznenađujuće – rezultira viškom kilograma.

Hipoglikemija i mršavljenje

Hipoglikemija ne uzrokuje gubitak težine. Dakle, ako pokušavate smršavjeti i borite se s dijabetesom, niska razina šećera u krvi definitivno nije rješenje. Kao što je već spomenuto, hipoglikemija zapravo može imati suprotan učinak i uzrokovati prekomjernu težinu. Stoga je najbolja strategija za mršavljenje održavanje zdrave razine šećera u krvi i uravnotežena prehrana.

Prevencija hipoglikemije

Ako imate dijabetes i uzimate lijekove, svakako se pridržavajte uputa liječnika o tome kako i kada ih uzimati. Osim toga, važno je ne preskakati obroke. Pridržavanje plana zdrave prehrane također je važno za sprječavanje ciklusa visokog i niskog šećera u krvi (a time i neželjenog debljanja).

Općenito, mudro je izbjegavati jednostavne i rafinirane ugljikohidrate, poput onih koji se nalaze u slatkim namirnicama, sokovima, gaziranim pićima, bijelom kruhu i bijeloj riži. Ova hrana i pića uzrokuju visoke razine šećera u krvi i često su izuzetno visokokalorični. Ove namirnice najbolje je jesti samo ako trebate kontrolirati nizak šećer u krvi, i to samo u malim količinama.

Kako biste izbjegli hipoglikemiju, izaberite složene ugljikohidrate poput kruha od cjelovitog zrna ili smeđe riže. Iako ove namirnice uzrokuju skokove šećera u krvi, njihov sadržaj vlakana usporava sposobnost tijela da pretvori ugljikohidrate u glukozu, što rezultira stabilnijim skokovima šećera u krvi.

Vlakna također imaju dodatnu korist jer vam pomažu da se osjećate sitije, što znači da je manja vjerojatnost da ćete unijeti dodatne kalorije (i ugljikohidrate) koji bi mogli imati negativan učinak na vašu težinu.

Također, krom je esencijalni mineral koji ima korisnu ulogu u regulaciji djelovanja inzulina i njegovih učinaka na metabolizam ugljikohidrata, proteina i lipida. Krom je važan faktor za pojačavanje aktivnosti inzulina.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Košarica