Bazalni metabolizam: 6 činjenica o metabolizmu i mršavljenju!

Bazalni metabolizam

Kako funkcionira metabolizam?

Bazalni metabolizam: Imate problema s gubitkom viška kilograma, a čini vam se da ste sve probali? Međutim, još ste daleko od željenih rezultata. Možda se ključ vašeg uspjeha krije u vašem metabolizmu. Odnosno, u razumijevanju kako to stvarno funkcionira.

Možda ste nekada krivili svoj metabolizam u toj borbi s viškom kilograma, no znate li točno što je metabolizam i kako funkcionira, te kako vas može omesti i kako možete okrenuti situaciju u svoju korist?

Pod pojmom metabolizam podrazumijevaju se svi procesi u tijelu koji troše energiju, ali se ta riječ najčešće koristi u kontekstu mršavljenja i kada se govori o težini. Vjerojatno ste čuli nekoga kako kaže “Imam brz metabolizam” ili “Imam spor metabolizam”, objašnjavajući kako im je lako skinuti višak kilograma ili, s druge strane, kako im je to teško.

Većina ljudi može povećati ili smanjiti količinu kalorija koje sagori tijekom dana. Ono što mnogi ne znaju je da spol, dnevne navike, zdravstveno stanje i mnogi drugi čimbenici zajedno imaju utjecaj na metabolizam.

Zato vam u ovom tekstu donosimo 6 činjenica o metabolizmu na koje biste trebali obratiti pozornost.

Koliko znate o bazalnom metabolizmu? (bmr – bazalni metabolizam)

Kada kažemo bazalni metabolizam, mislimo na najmanju potrošnju energije koju čovjek potroši tijekom odmora, a koja se koristi za održavanje osnovnih vitalnih tjelesnih procesa u našem organizmu. Kada kažemo da se odmaramo, mislimo na prestanak aktivnosti, kao na primjer kada ležimo u krevetu. Dakle, kada se energija koristi isključivo za rad vitalnih organa.

Bazalni metabolizam predstavlja najveći dio ukupnog metabolizma, ukupne potrošnje kalorija i ovisi o velikom broju čimbenika kao što su dob, visina, spol… Čak i kada se svi ti parametri uzmu u obzir, ne može se dobiti točna slika naših minimalnih potreba.

Online kalkulatori bazalnog metabolizma mogu vam dati grubu procjenu, ali ne možete se potpuno osloniti na te brojke jer ti kalkulatori ne uzimaju u obzir omjer mišićne mase i tjelesne masnoće. I mišićna masa je važan faktor. Stoga, ako vas zanima točna brojka, trebate se obratiti stručnjaku. Mjerenje BMR-a jedan je od osnovnih načina utvrđivanja energetskih potreba organizma i obično se provodi prema Harris-Benedictovoj formuli.

Veći postotak mišićne mase – bolji metabolizam

Veći postotak mišićne mase u tijelu dovodi do većeg sagorijevanja kalorija, čak i u mirovanju. To je zato što u stanju mirovanja svaki kilogram mišića dnevno troši oko 6 kalorija, a s druge strane, pola kilograma masti troši jedva dvije kalorije.

Trening snage je najučinkovitiji način izgradnje mišićne mase. Ako neko vrijeme niste bili fizički aktivni, a imate problem s viškom kilograma, vrijeme je da se pokrenete.

Pokrenite se i ubrzajte svoj metabolizam.

Kako proteini pomažu boljem metabolizmu?

Jeste li znali da probavljanje hrane sagorijeva kalorije? A od tri makronutrijenta – proteina, masti i ugljikohidrata, probavom proteina sagorijeva se najviše kalorija. Ali ono što je još važnije od toga je da prehrana bogata proteinima potiče izgradnju zdrave razine mišićne mase i utječe na povećanje bazalnog metabolizma. U kombinaciji s vježbama snage, možete reći da ste na dobrom putu da probudite svoj uspavani metabolizam.

Dobri izvori proteina su meso poput piletine, riba, mliječni proizvodi, cjelovite žitarice, grah, leća, orašasti plodovi…

Muškarci imaju bolji metabolizam

Muškarci općenito imaju veću mišićnu masu i višu razinu testosterona, a sve to zajedno utječe na sagorijevanje kalorija. Odluči li se žena zajedno sa svojim muškim partnerom krenuti na put ka rezultatima, ne treba vas iznenaditi činjenica da muškarci u prvim mjesecima mogu izgubiti dvostruko više kilograma od žena.

Dakle, nemojte se obeshrabriti. Ako mršavite sporije od svog partnera, zapamtite da to nije nužno znak da nešto ne radite kako treba. Svako tijelo je jedinstveno, stoga se fokusirajte na svoje.

Menopauza može utjecati na metabolizam

Menopauza može smanjiti sposobnost sagorijevanja kalorija. Kada žene prolaze kroz menopauzu, niže razine estrogena mogu uzrokovati usporavanje metabolizma. Također, posljedica može biti nakupljanje veće količine masnog tkiva na trbuhu i bokovima, što također može utjecati na metabolizam. Osim toga, gubitak tjelesne mase povezan je s gubitkom mišićne mase(koji se također naziva sarkopenija) i može pogoršati cijelu situaciju.

Koji je najučinkovitiji način za gubljenje masnih naslaga i održavanje mišićne mase tijekom menopauze? Odgovor je kombinacija zdrave prehrane, tjelovježbe i pravilne suplementacije.

Zdravstveni problemi

Određene bolesti ili terapija kojom se osoba liječi mogu utjecati na metabolizam i brzinu sagorijevanja kalorija. Na primjer, inzulinska rezistencija, nepravilan rad štitnjače, određeni lijekovi mogu utjecati na metabolizam i dovesti do neželjenog viška kilograma.

Određeni antidepresivi, lijekovi za epilepsiju, steroidi i lijekovi za krvni tlak također mogu uzrokovati debljanje.

Ako imate zdravstvenih problema, uzimate lijekove i primijetite da se ne možete nositi s viškom kilograma, važno je razgovarati s liječnikom. Ne prekidajte terapiju na svoju ruku, već uz konzultacije s liječnikom potražite eventualnu zamjenu koja bi vama više odgovarala.

 

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Košarica

Kratka obavijest


Poštovani, radi korištenja godišnjih odmora u peridu od 24.07.-12.08. nećemo biti u mogućnosti isporučiti vam naručene proizvode. Narudžbe koje dođu u tom periodu obraditi ćemo i slati u tjednu od 12.08.2024. Hvala vam na razumijevanju. Vaš Herbafast.

This will close in 0 seconds