Autofagija – zašto je korisna za opće zdravlje i regeneraciju tijela?

Autofagija

Što je autofagija?

Sigurno ste do sada već čuli za autofagiju ali da li znate što ovaj proces točno podrazumijeva? Za početak, doslovan prijevod znači je „samojedenje“! Riječ autofagija potječe od grčkih riječi auto – što znači „ja“, i phagein, što znači „jesti“. Originalno, u pitanju je proces detoksikacije u kojem se stanice same podvrgavaju samoproždiranju kako bi očistile i regenerirale svoje oštećene komponente, uključujući organele i proteine. Iako može zvučati kao nešto što nikada ne želite da se dogodi vašem tijelu, autofagija je zapravo korisna za opće zdravlje.

Ovaj evolucijski mehanizam samoodržanja pomaže tijelu u uklanjanju disfunkcionalnih stanica i reciklira njihove zdrave dijelove. Dok stanice same obavljaju autofagiju, ono što vi možete učiniti je pojačati učinak ovog procesa i njegove prednosti – i to prehranom i vježbanjem.

Istraživanja pokazuju da autofagija može smanjiti upalu, spriječiti ili odgoditi razvoj neurodegenerativnih bolesti – pa čak i povećati dugovječnost.

Ovaj koncept pojavio se tijekom 1960-ih, kada su istraživači prvi put primijetili da stanica može uništiti vlastiti sadržaj zatvarajući ga u membrane, formirajući vezikule nalik vrećama, koje su dalje transportirane u odjeljak za reciklažu, nazvan lizosom, radi razgradnje. Poteškoće u proučavanju fenomena autofagije postojale su sve dok, u nizu briljantnih eksperimenata početkom 1990-ih, Yoshinori Ohsumi – japanski biolog, nije koristio pekarski kvasac da identificira gene koji su neophodni za autofagiju. Razjasnio je osnovne mehanizme autofagije kod kvasca i pokazao da se slični sofisticirani procesi odvijaju u našim stanicama. Za svoja istraživanja, ovaj znanstvenik je dobio i Nobelovu nagradu, 2016. godine.

Ohsumijeva otkrića dovela su do nove paradigme u našem razumijevanju kako stanica reciklira svoj sadržaj. Njegova istraživanja otvorila su put k razumijevanju fundamentalne važnosti autofagije u mnogim fiziološkim procesima, kao što je prilagođavanje na gladovanje ili odgovor na infekciju.

Autofagija i prednosti

Glavne dobrobiti autofagije su njen doprinos protiv starenja cijelog organizma. Jednostavno rečeno, autofagija je način na koji tijelo vraća sat unatrag i stvara mlađe stanice. Kada su naše stanice pod stresom, autofagija se povećava i ubrzava kako bi nas zaštitila. Autofagija ima veliku pozornost zbog uloge koju može imati u prevenciji ili liječenju raka. Kako starimo, autofagija se usporava i njezina učinkovitost opada. To znači da se stanice koje više nisu funkcionalne ili mogu štetiti tijelu lakše razmnožavaju. Kako svi oblici raka počinju od neke vrste oštećenih stanica, tijelo treba prepoznati i ukloniti te stanice, često koristeći autofagijske procese. Iako nema znanstvenih dokaza koji bi to poduprli, neke studije pokazuju da se mnoge stanice raka mogu ukloniti autofagijom.

Neke od dodatnih prednosti autofagije uključuju:

  • Uklanjanje toksičnih proteina iz stanica koje se pripisuju neurodegenerativnim bolestima kao što su Parkinsonova i Alzheimerova bolest
  • Recikliranje zaostalih proteina
  • Osiguravanje energije i “građevnog materijala” za stanice koje još uvijek mogu imati koristi od “popravka”

U većem opsegu potiče regeneraciju i zdravlje stanice.

Kako do autofagije?

Postoji nekoliko načina za izazivanje autofagije koji ne uključuju nužno kalorijsku restrikciju ili uzimanje posebnih dodataka prehrani. Zapravo, kombiniranje posta s autofagijom i keto dijetom može glatko pokrenuti cijeli proces. Jedna od glavnih prednosti posta je povećanje autofagije, praćeno nevjerojatnim povećanjem proizvodnje matičnih stanica.

Stoga je post biološki okidač koji potiče autofagiju. Kada postite, vaše tijelo ne prima hranjive tvari, pa je pod stresom i pokreće autofagiju. Istraživači su otkrili da post također aktivira “duboku autofagiju” u mozgu.

Kako pokrenuti autofagiju?

Dakle, koliko dugo morate postiti da biste pokrenuli autofagiju u mozgu?

Istraživanja pokazuju da je gladovanje od 24 do 48 sati idealno i ima najjače učinke. No, dugi postovi nisu baš realni i praktični. Srećom, pokazalo se da čak i kraći post značajno potiče autofagiju neurona. Zato je dobro jesti tijekom dana u periodu od 8 sati, a zatim postiti preostalih 16 sati u danu. Ovaj princip naziva se i dijeta 8/16.

Ipak, za početak – možete pokušati postiti barem 12 sati dnevno. Najbolji način da počnete je da jednostavno večerate oko 18 sati, ne jedete ništa nakon toga prije spavanja, a onda sljedeći dan pojedete normalan doručak. To bi vam trebalo omogućiti oko 12-14 sati posta.

Za postizanje autofagije možete koristiti i metodu toplo-hladno. Izloženost visokim i niskim temperaturama može izazvati autofagiju u vašim stanicama. Neke studije su pokazale da “toplinski stres” pokreće autofagiju i stimulira autofagijski proces, dok izlaganje hladnoći izaziva autofagiju neurona i vjeruje se da smanjuje rizik od neurodegenerativnih bolesti. Pokušajte se pod tušem prebaciti s toplog na hladno. Ili provedite vrijeme u sauni ili parnoj sobi, a zatim se istuširajte hladnom vodom.

Priroda i autofagija

Od namirnica koje mogu potaknuti i podržati autofagiju tu su kava, crni i zeleni čaj, đumbir, kurkuma, kokosovo ulje, maslinovo ulje, kombucha i druge fermentirane namirnice, bobičasto voće. Dodatno, prirodni dodaci koji potiču autofagiju u mozgu također su probiotici! Istraživanja pokazuju da određeni probiotici mogu potaknuti autofagiju u mozgu. Svakodnevno uzimanje probiotika podržava zdravlje crijeva i mozga.

Sve nam to govori koliko je priroda zapravo mislila na sve. Naime, naše sposobnosti aktiviranja zaštitnih procesa poput autofagije evoluirale su kako bi omogućile bolju otpornost na stres i duži životni vijek!

Dakle, slušajte svoje tijelo. Priroda govori kroz njega!

 

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Košarica