Kako je sindrom policističnih jajnika povezan s viškom kilograma?

Velik broj žena barem jednom je u životu vodilo bitku s viškom kilograma . No, za one žene koje imaju i sindrom policističnih jajnika, borba s viškom kilograma može biti dugotrajna i posebno iscrpljujuća.

Što znači sindrom policističnih jajnika?

Vrlo čest hormonalni poremećaj kod žena.

Osim što ovaj hormonski poremećaj negativno utječe na plodnost, žene sa sindromom policističnih jajnika imaju višu razinu muških hormona i manje su osjetljive na inzulin, odnosno imaju i inzulinsku rezistenciju. Rezultat svega toga često je višak kilograma i pretilost. No, popis problema ovdje ne završava. Zbog svega toga te žene imaju veći rizik od razvoja srčanih bolesti, dijabetesa…

Ako imate sindrom policističnih jajnika i nalazite se u grupi iznad, sigurni smo da znate da težina ovog sindroma uvelike ovisi o vašem daljnjem pristupu i životnim navikama. Samo neke promjene u načinu života mogu vam pomoći da smanjite negativne posljedice ove bolesti.

Zašto je i sindrom policističnih jajnika uzrok viška kilograma?

Sindrom policističnih jajnika otežava tijelu korištenje hormona inzulina, koji inače pomaže pretvoriti šećer i škrob iz hrane u energiju. Ovo stanje – koje se naziva i inzulinska rezistencija – može uzrokovati visoke razine glukoze u krvi.

Visoke razine inzulina povećavaju proizvodnju muških hormona zvanih androgeni, što može dovesti do simptoma kao što su dlakavost, akne, neredoviti ciklusi i debljanje.

Budući da stvaranje viška kilograma pokreću muški hormoni, taj se višak obično nakuplja u abdomenu. Dakle, umjesto oblika “kruške”, žene sa sindromom policističnih jajnika više imaju oblik “jabuke”. Masne naslage na trbuhu ujedno su i najopasnije masnoće jer se povezuju s povećanim rizikom od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih stanja.

Zdravstveni problemi koji prate policistične jajnike i višak kilograma

Bez obzira na uzrok, višak kilograma može predstavljati veliki zdravstveni problem. Kao što smo već naveli, žene sa sindromom policističnih jajnika imaju visok rizik od razvoja mnogih drugih zdravstvenih problema povezanih s prekomjernom težinom i inzulinskom rezistencijom, uključujući:

– dijabetes tipa 2

– visok kolesterol

-visok krvni tlak

-neplodnost

– karcinom endometrija

Mnoga od navedenih stanja također mogu dovesti do razvoja srčanih bolesti. Stručnjaci smatraju da debljanje može biti i okidač za pojavu simptoma policističnih jajnika, a to su poremećaji ciklusa kao i pojava akni.

Kako smršaviti ako imate sindrom policističnih jajnika?

Gubitak kilograma ne samo da smanjuje rizik od mnogih bolesti, već će učiniti da se osjećate bolje i zadovoljnije u svojoj koži. Kada imate policistične jajnike, gubitak samo 10% tjelesne težine može vratiti vaš menstrualni ciklus u normalu. Također može pomoći u ublažavanju nekih simptoma sindroma policističnih jajnika.

Gubitak težine također može poboljšati osjetljivost na inzulin, što može smanjiti rizik od dijabetesa, bolesti srca i komplikacija povezanih sa sindromom policističnih jajnika.

Kako biste započeli borbu s viškom kilograma, prije svega je potrebno posjetiti liječnika. Liječnik će Vas izmjeriti, provjeriti Vaš opseg i BMI (indeks tjelesne mase).

Na temelju svih parametara liječnik može preporučiti lijekove koji će utjecati na regulaciju hormona, kao i lijekove za dijabetes ako se i s borite. Nikada ne uzimajte lijekove na svoju ruku i uvijek se posavjetujte s liječnikom o terapiji. Također, nemojte sami prekidati terapiju.

Što dodatno možete učiniti za sebe?

Promjena načina života može biti ključna za držanje vaše težine i zdravlja pod kontrolom.

– Jedite hranu bogata vlaknima, sa što manje industrijskog šećera. Redovito jedite svježe voće i povrće, kao i cjelovite žitarice. Izbjegavajte prerađenu hranu, kao i masnu hranu kako biste održali šećer u krvi pod kontrolom. Ako niste sigurni koje su namirnice dobre za vas i ako se mučite sa zdravom prehranom, razmislite nutricionističkom savjetovanju.

Konzumirajte nekoliko malih obroka tijekom dana, umjesto 3 velika obroka. To će vam pomoći kontrolirati šećer u krvi

Uvedite tjelesnu aktivnost barem 30 minuta tijekom dana

Pratite kolesterol i krvni tlak sa svojim liječnikom

Ako ste pušač, pokušajte pronaći način da prestanete pušiti

Istraživanja su pokazala da dvije vrste vlakana imaju najbolji učinak u kontroli tjelesne težine: Nutriose i Glucomannan.

Glukomanan

Preporuča se prvenstveno zbog sposobnosti vezanja velike količine vode na sebe. Vežući vodu ta vlakna zauzimaju prostor u želucu i sprječavaju unos većih količina hrane nego što nam je stvarno potrebno. Budući da su vlakna teško probavljiva, ostaju u želucu pa se zbog njih osjećamo siti dulje vrijeme.

Nutrioza

Biljno je vlakno niske energetske vrijednosti. Osim što daje osjećaj sitosti, Nutriose ima još jednu značajnu prednost – pomaže u regulaciji razine šećera u krvi. Kada želimo smršaviti to je izuzetno važno.

Kad god jedemo hranu koja ne sadrži vlakna, postoji mogućnost da će nam šećer u krvi skočiti. Naš mozak taj skok registrira kao višak energije. Ako u tom trenutku nismo fizički aktivni, počinje stvaranje masnih naslaga.

Taj proces je toliko intenzivan da nakon nekog vremena osjećamo umor, glad i pojačanu želju za hranom. Tada najčešće posežemo za slatkišima i prekidamo dijetu.

Zato je unos Nutriose od posebne važnosti. Ova vrsta vlakana pomaže u regulaciji razine šećera u krvi i tako sprječava nagle skokove te nam tako omogućuje da osjećaj gladi držimo pod kontrolom. Herbafast Fiber sadrži obje vrste vlakana, a osim toga sadrži vitamin C, cink i vitamin D3 koji pomažu jačanju imuniteta.

Dakle, rješenje nije jedno i nije isto za sve. Na vama je da se potrudite promijeniti svoje životne navike, te da vam zdrav način života postane svakodnevica.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Košarica