Krumpir i dijeta

Krumpir je vrlo popularno povrće u prehrani ljudi na ovim prostorima. Koristi se u različitim oblicima, kao što su restani, pečeni, kuhani, prženi, a jedan od omiljenih načina pripreme je pire od krumpira. Krumpir salata, gulaš od krumpira, juha od krumpira, francuski krumpir i mnogi drugi recepti sastavni su dio srpske kuhinje.

Nutritivne vrijednosti krumpira

Krumpir je izvor raznih nutrijenata, uključujući ugljikohidrate, proteine, vlakna, vitamin C, vitamin B6, kalij i željezo. U 100 grama krumpira ima 77 kalorija, što ga čini relativno niskokaloričnom namirnicom. Krumpir također sadrži antioksidanse koji su važni za očuvanje zdravlja i prevenciju bolesti.

Krumpir i zdravlje

Krumpir je dobar za zdravlje, ali treba uzeti u obzir nekoliko stvari prilikom njegove konzumacije. On je ugljikohidrat s visokim glikemijskim indeksom, što znači da može brzo povisiti razinu šećera u krvi. To znači da bi osobe s dijabetesom ovo povrće trebale konzumirati s oprezom i u malim količinama. Krumpir također sadrži solanin, toksin koji se nalazi u nezrelom i zelenom krumpiru, pa ga je važno pravilno skladištiti i pripremiti kako bi se izbjegla mogućnost trovanja.

Prednosti krumpira

Zabilježene su mnoge zdravstvene dobrobiti krumpira, kao što su: povećanje energije, pomoć u smanjenju krvnog tlaka, poboljšanje probave i jačanje imunološkog sustava. Također se smatra da krumpir ima pozitivan učinak na zdravlje srca, zahvaljujući kaliju koji sadrži.

Vrste krumpira

Kada je u pitanju izbor krumpira, postoje različite vrste koje se koriste u prehrani. Najčešće su bijeli, crveni i plavi krumpir.

Bijeli krumpir najčešći i najpoznatiji je, dok su crveni i plavi manje poznati. Ipak, svi ovi krumpiri mogu se koristiti u prehrani. Međusobno se razlikuju po boji kore i mesa, okusu, teksturi, kao i po nutritivnoj vrijednosti.

Ova vrsta bijelog krumpira je najčešći i najpoznatiji tip krumpira. Ima smeđu koru i bijelo meso. Uglavnom se koristi za izradu pire krumpira, krumpir salate, čorbi i za pečenje. Bogat je ugljikohidratima i vlaknima, vitaminom C, kalijem i folatima.

Crveni krumpir ima crvenu koru i bijelo meso sa crvenim prstenovima. On je slađeg okusa od bijelog, a koristi se za izradu salata, variva, kao i prilog za pečenje. Ova vrsta krumpira bogata je kalijem, vitaminom C i vlaknima, kao i antioksidansima.

Plavi krumpir ima tamno plavu, gotovo crnu koru i plavo meso. Okus mu je nešto slađi od bijelog krompira, a koristi se za izradu pirea, kao i prilog za pečenje. Plavi krumpir je bogat antioksidansima i antocijaninima, koji mu daju plavu boju. Također sadrži vitamine C i B6, kalij i vlakna.

Iako se sve ove vrste krumpira mogu koristiti u raznim jelima, njihove različite teksture, okusi i nutritivne vrijednosti čine ih boljim za pojedine vrste jela. Primjerice, bijeli krumpir je najbolji za pire od krumpira, dok je crveni idealan za salate zbog svoje teksture i boje. Plavi krumpir najbolji je za jela koja ga žele učiniti zanimljivijim zbog svoje plave boje, ali i zbog svojih nutritivnih prednosti.

Krumpir u dijeti

Krumpir se može koristiti u dijeti, ali kao i sa svakom drugom namirnicom, treba voditi računa o količinama. Salata od krumpira, na primjer, može biti visoko kalorična ako se doda previše majoneze ili drugih masnih sastojaka. Pire od krumpira može biti zdraviji ako se koristi manje maslaca ili mlijeka. Restani krumpir iz pećnice može biti ukusan i zdrav ako se peče u malo ulja, a ne u dubokom ulju.

Osim toga, postoji i “krumpir dijeta” koja se često spominje kao način brzog skidanja suvišnih kilograma. Ipak, s ovom dijetom treba biti oprezan jer može biti prilično restriktivna i nezdrava.

Krumpir dijeta obično se sastoji od toga da se jedan dan jede samo kuhani ili pečeni krumpir, s malo soli i ulja. To može dovesti do gubitka težine, ali može uzrokovati i neke negativne učinke, poput umora, slabosti i nedostatka hranjivih tvari potrebnih za dobro zdravlje. Zato je važno da se takva dijeta provodi isključivo pod nadzorom nutricionista.

Biljna vlakna i mršavljenje

Kao što smo rekli, krumpir je bogat vlaknima, a biljna vlakna su izuzetno važna i preporučljiva u prehrani kao dio svakog obroka tijekom dana. Osobito tijekom procesa mršavljenja, budući da je glavna funkcija vlakana suzbijanje apetita. Ipak, u konzumaciji krumpira treba imati mjeru. Kako onda nadomjestiti potrebu organizma za biljnim vlaknima i ubrzati gubitak suvišnih kilograma? Ovdje na scenu stupa vaš prirodni saveznik Herbafast!

Za sve one koji žele izgubiti višak kilograma, ali se suočavaju s problemom nekontroliranog apetita, postoji jedno moćno rješenje – biljna vlakna. Herbafast Fiber  je pripravak koji će vam pomoći da se riješite ove loše navike i konačno ostvarite željeni rezultat.

Sastavljen od dijetalnih vlakana s višestrukim delovanjem, Herbafast Fiber  ima pozitivan utjecaj na metabolizam, imunitet i izgled. Dva glavna sastojka, Glucomannan i Nutriose, vežu vodu, masnoće i ugljikohidrate što pomaže u smanjenju apetita i povećanju osjećaja sitosti. Ova dijetalna vlakna brzo se kreću kroz crijeva i brzo izlaze iz organizma, čime se smanjuje unos kalorija i doprinosi gubitku težine.

Uz Herbafast , možete zaboraviti na obilne obroke, grickanje iz dosade i stalnu potrebu za hranom. Ova moćna formula postat će vaša spužva za masnoće i ugljikohidrate, što će vam pomoći ostvariti željene rezultate u borbi protiv suvišnih kilograma. Probajte Herbafast Fiber  i uvjerite se sami u njegovu djelotvornost!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Košarica

Kratka obavijest


Poštovani, radi korištenja godišnjih odmora u peridu od 24.07.-12.08. nećemo biti u mogućnosti isporučiti vam naručene proizvode. Narudžbe koje dođu u tom periodu obraditi ćemo i slati u tjednu od 12.08.2024. Hvala vam na razumijevanju. Vaš Herbafast.

This will close in 0 seconds